Sanat dünyasında geçiciliğin, dönüşümlerin ve algının ötesindekilerin izini süren büyüleyici bir sergi kapılarını açıyor: “nebula”. 19 Temmuz – 21 Eylül 2025 tarihleri arasında Galerie im Saalbau’da ziyaret edilebilecek bu özel seçki, formların salındığı, anlamların kaydığı ve algının belirsiz bir askıya alma haline girdiği sanatsal düşüncenin bir modu olarak efemeraya odaklanıyor.
Küratörlüğünü Diana Nowak’ın üstlendiği “nebula”, görsel, maddi ve atmosferik geçişlerle ilgilenen sanatsal yaklaşımları bir araya getiriyor. Sergi, farklı sanatsal medyalarda –ressamca görüntü-mekanlar, fotoğrafik parçalar, çizilmiş izler, heykelsi takımyıldızlar ve hareketli görüntüler– ortaya çıkan eserlerle, geçişkenliği maddiliğin kendisinde somutlaştırıyor.
Merkezinde, algımızdan kaçan, titreşen, kayan, yer değiştiren ne varsa o yatıyor. Beden, görüntü ve dil, sabitleşmeye direnen bir ilişkiye giriyor. “nebula”, geçişleri, algının dengesizleştiği takımyıldızsal alanlar olarak kavrıyor. Sergilenen eserler, ekonomik gerilimler, ekolojik ayaklanmalar ve geleceğe dair dağınık vizyonlar gibi günümüzü işaret eden belirsizlik durumlarını yansıtıyor.
Ancak “nebula” bize cevaplar, düzen veya bir anlatı sunmuyor. Aksine, algının dönüştüğü, anlamların çözüldüğü ve yeni düşünce figürlerinin ortaya çıkabileceği bir ara alan, bir olasılık alanı açıyor. Burası, algının onaylanmadığı, aksine yerinden edildiği, genişletildiği, koreografik bir aralık. “nebula”, görmenin gözenekli hale geldiği, duymanın dokunsal olduğu ve düşüncenin geçici kaldığı o estetik boyutta ısrar ediyor. Bir ifade değil, bir hal. Form değil, hareket. Görüntü değil, eşik.
Katılımcı Sanatçılar:
Isabella Fürnkäs, Louis Hay, Nina Laaf, Barbara Lüdde, Simon Modersohn, Matthias Noggler, Jana Schulz, Ani Schulze, Andrzej Steinbach
Etkinlikler:
- Performans: nebula
- 25 Temmuz 2025, 19.00 – 20.00
- Galerie im Saalbau
- Vantage Point
- Olga Hohmann’ın performans okuması
- Olga Hohmann, “Vantage Point” adlı okuma performansında perspektifi ve bunun ürettiği dünya görüşlerini inceliyor. Değişen sesler ve pozisyonlar aracılığıyla mekansal yönelimin sözde netliğini sorguluyor. Total genel bakış arzusunun –neyse ki– yerine getirilmediği bir performans.
Bu sergi, sadece görmenin değil, hissetmenin ve düşünmenin de sınırlarını zorlayan bir deneyim sunuyor.
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum bırak