Karabük Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında, KBÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında Hadrianopolis antik kentinde kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. “Karadeniz’in Zeugması” olarak bilinen antik kentte iki hamam, iki kilise, tiyatro, surlar ve çeşitli anıtsal yapılar gibi birçok önemli yapı keşfedildi. Kazılarda bu yıl özellikle Roma dönemine ait buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Güney nekropolde yapılan çalışmalarda, Roma dönemi ölü gömme gelenekleri hakkında veriler elde edilirken, 2. yüzyıla ait “Nehir Tanrısı” betimi olan bir sikke ile 5. yüzyıldan kalan arbalet tipi bir fibula bulundu. Bu sikkede “Kezios” yazısının bulunması, antik dönemde Eskipazar Çayı’nın adının Kezios olarak bilindiğini gösteriyor. Ayrıca, bu sikkenin Charon geleneği doğrultusunda mezara bırakıldığı anlaşıldı.
Doç. Dr. Çelikbaş, mezarlarda bulunan fibula ve diğer buluntuların, Hadrianopolis’in Roma İmparatorluğu’nun Güney Paflagonya bölgesindeki önemli bir askeri üssü olduğunu doğruladığını belirtti. Kaya mezarlarından oluşan alandaki ölü kültü buluntuları ise dönemin dini inanışını ve kültürel yapısını gözler önüne seriyor.
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum yap