Akıştasın: İlk Defa Londra’da Yapılmış Olan En İyi Kokteyller

Yükleniyor...
svg

İlk Defa Londra’da Yapılmış Olan En İyi Kokteyller

Ağustos 15, 202412 dk okuma süresi

Londra şehri bugüne kadar insanların hayatına birçok iyi kokteyli sundu. Ancak bunlar nasıl ortaya çıktı? Ve bazen tuhaf olan isimlerin ardında neler yatıyor? İşte, Londra kokteyl kültürünün derinlerine iniyor ve size bu ilginç kokteylleri sunuyoruz.

Black Velvet

Belki de bu Guinness ve şampanya karışımını St. Patrick’in Günü kutlamalarında içmişsinizdir, ancak kökenleri çok daha ciddidir – aslında – bu bir yasın içeceğidir. Siyah Kadife’nin, 1861’in başlarında St. James Caddesi’ndeki Brooks’s Club’da, Londra’nın en eski erkek kulüplerinden birinde yaratıldığı düşünülmektedir. Kraliçe Victoria’nın kocası Prens Albert, sadece birkaç hafta önce tifo hastalığından ölmüştü ve bu ulusal yas günlerini tetiklemişti (Victoria hayatının geri kalanında siyah giymeye karar vermişti) ve bu obsidiyen rengindeki kokteyl, barda saygı göstermenin bir yoluydu. Ulusun tarihinde bu karanlık dönemde biri söyledi, “şampanya bile yasa bürünmeli.”

Hazırlama: Bir kadeh (veya kalay kupa) şampanya ya da köpüklü şarap doldurun ve üstüne yavaşça Guinness dökün. Hafifçe yüzecek şekilde yukarı çıkacaktır. Sert bir şekilde yapmak istiyorsanız, bir büyük kadehte yapın. Ekonomik olmak istiyorsanız, kabarcık yerine elma şarabı (apple cider) kullanın.

Breakfast Martini

Eğer Ayı Paddington içki içiyorsa (ki yaptığı numaralardan yargıya varırsak, içiyor olabilir), bu onun içeceği olurdu ve bu kokteyl muhafazakar kokteyller dünyasında tanınmış bir isim olan Salvatore Calabrese tarafından yaratıldı. Gece gece işte çalışırken, karısının ona kahvaltıda tost ve reçel hazırlamasıyla Calabrese, Breakfast Martini’yi keşfetti. Şimdi kahvaltının günün en önemli öğünü olmasının nedeni de belli oldu…

Hazırlama: 50 ml cin, 12 ml triple sec ve 12 ml limon suyunu karıştırın ve buzla birlikte çalkalayın. Martini bardağına süzün ve servis yapın.

Buck’s Fizz

Bu listedeki en yaygın tüketilen kokteyl olan Buck’s Fizz, Mayfair’deki Buck’s Club’dan adını almıştır. 1921’de, garson Malachi “Pat” McGarry, şampanya ve taze portakal suyu karışımı ile bir müşterisinden gelen talebi karşılarken, bu kokteyli hazırlamıştır. Mimoza ile arasındaki fark, Buck’s Fizz’in iki misli şampanya ve bir misli meyve suyu içermesi. Geleneksel olarak Noel ve diğer özel günlerde keyif alınan Buck’s Fizz, sınırsız brunch etkinliklerinin yükselişiyle hemen hemen her brunch menüsünde bulunmaktadır – ancak şampanya genellikle ekonomik olarak prosecco ile değiştirilir.

Hazırlama: Size nasıl yapacağınızı aslında zaten anlattık, ancak daha fazlasını istiyorsanız, cin ve kiraz brendisi eklenmiş, 1950’ler tarzı bir Champagne Buck yapabilirsiniz.

Collins

Cin ve limona dayalı bu kolay içimli kokteylin kökenine dair birden fazla teori olmasına rağmen, en olası olanı 19. yüzyılın ortalarına ve Mayfair’deki bir otele dayanıyor. John Collins, Conduit Caddesi’ndeki Limmer’s Hotel’in içinde bulunan The Coffee House adlı bir barda çalışan bir barmendi – o zamanlar “Londra’nın en kirlilerinden biri” olarak bilinen bir otel. John Collins, içeceği klasik bir cin punch’ının (o zamanın en popüler içeceklerinden biri) bir versiyonu olarak yarattı.

Hazırlama: Cin, limon suyu ve şeker şurubunu kombin edip karıştırın ve üstüne soda ekleyin.

Corpse Reviver #1 ve #2

Akşamdan kalıp da sabah bir kadeh daha bir içki içmek için en acımasızca uygun isim olan klasik Corpse Reviver kokteylleri, 1930’da ikisini de bir çırpıda bulan Savoy’un baş barmeni Harry Craddock’un eseriydi; o zamanlar Londra’nın Bright Young Things’inin onları yaşayanlar diyarına geri çekmek için lezzetli iksirlere düzenli olarak ihtiyaç duyduğunu hayal edebilirsiniz.

Craddock, öncü Savoy Kokteyl Kitabı’nda Corpse Reviver’ın (konyak, calvados ve İtalyan vermutu) “Saat 11’den önce veya buhar ve enerjiye ihtiyaç duyulduğunda alınmalıdır.” (Bu kadar erken başlamayı kesinlikle düşünmeyiz…) Craddock, daha ünlü kardeşi Corpse Reviver #2’nin aşırıya kaçarsanız olumsuz bir etki yaratabileceği konusunda uyardı: “Bunlardan dört tanesi hızla art arda alınırsa cesedi tekrar canlandırmaz.”

Hazırlama: Corpse Reviver #1: Çeyrek ölçü İtalyan vermutu, çeyrek ölçü calvados, yarım ölçü brendi — buz üzerinde çalkalanır ve kokteyl bardağına süzülür. Corpse Reviver #2: Limon suyu, Lillet Blanc, Cointreau ve kuru cin içeren çeyrek şarap kadehleri ​​— artı bir miktar absinthe — buz üzerinde çalkalanır ve kokteyl bardağına süzülür.

Hanky Panky

Bir diğer saygı duyulan Savoy baş barmeni Ada “Coley” Coleman’dı. Mark Twain ve Marlene Dietrich gibi isimler için içki hazırlardı, ancak en bilinen karışımlarından biri Charles Hawtrey adlı bir aktör için yapılmıştı. Hikayeye göre Hawtrey bara girdi ve “sağlam çarpacak” bir şey istedi. Colely usulüne uygun olarak cin, tatlı vermut ve bir miktar Fernet Branca karıştırdı, Hawtrey bardağı bitirdi ve sonra haykırdı: “Aman Tanrım! Bu gerçek bir hanky-panky!”

Hazırlama: 40 ml cin, 40 ml tatlı vermut ve birkaç damla Fernet Branca, buzla karıştırılıp bir kupa bardağa süzülüp portakal kabuğu rendesiyle süslenir.

Espresso Martini

Merhum miksolog Dick Bradsell, Londra kokteyl sahnesinin efsanesiydi. 1980’lerde, artık klasikler olarak kabul ettiğimiz birçok dünyaca ünlü kokteyli yarattığında ve aynı zamanda Londra’nın şu anda sahip olduğu harika barların dizisine yol açan bir devrimi başlattığı için çok popülerdi. Bu özel numarayı, 1980’lerin sonlarında Greek Street’teki (şimdi kapalı) Soho Brasserie’de çalışırken buldu. Bradsell, bara gelen ve “önce beni uyandıracak, sonra da beni silkeleyecek” bir içecek talep eden iyi bilinen ve perişan bir Amerikalı modelin (kim olduğunu hiç söylemedi) bu vurucu içeceğin fikrini ona verdiğini açıkladı. Kahve makinesi yakındaydı ve ilham geldi. Çok geçmeden, Damien Hirst tarafından açılan Notting Hill’deki The Pharmacy restoranında çalışmaya başladığında, kokteyl menüye ‘Pharmaceutical Stimulant’ adı altında girdi. İçecek o zamandan beri öyle bir süperstar statüsüne ulaştı ki, Espresso Martini festivalleri düzenlendi.

Hazırlama: Viski, tek bir espresso, 10-15 ml şeker şurubu ve birer damla kahlua ve Tia Maria ile karıştırın. İyi çalkalayın, süzün ve bir Martini bardağında servis yapın. Üzerine bir kaç adet kahve tanesi ile süsleyin.

Bramble

Diğer bir Bradsell icadı olan Bramble, birçok yönden Espresso Martini’nin zıttıdır – hafif, meyvemsi, gazlı, yazlık ve – bir alkollü kokteyl için garip bir terim olarak anlaşılabilir – masum hissettirir.

Hazırlama: 50 ml London dry cin, 25 ml limon suyu ve ¾ yemek kaşığı şeker şurubunu buzun üzerine dökün ve bir bardak kırılmış buzun üzerine süzün. Karışıma ¾ yemek kaşığı crème de mure ekleyin ve mevsimindeyseniz böğürtlen ve nane ile süsleyin.

Vesper Martini

Bu muhtemelen Londra’nın en ünlü kokteylidir, ancak onu yarattığı düşünülen barmen Gilberto Preti’yi çok az kişi duymuştur. Preti, 1950’lerin başlarında St James’s Street’in hemen dışında bulunan Duke otelinin barında çalışırken, özellikle belirli bir müşteri için içeceği ilk kez yarattı. Şans eseri, o müşteri Ian Fleming’den başkası değildi. Kokteylden o kadar etkilenmişti ki, kısa bir süre sonra yazdığı bir kitaba dahil etti: Casino Royale, ilk James Bond romanı.

Bu özel versiyon birçok yönden çoğu martiniden farklıdır. Birincisi, cin ve votka karışımı kullanılır, oysa genellikle biri veya diğeri seçilir. İkincisi, karıştırılmak yerine çalkalanır, bu da birçok barmenin içeceğin daha fazla sulanmasına yol açtığı ve ‘cin’i çürütebileceği’ için eleştireceği bir şeydir. Üçüncüsü, daha tatlı Lillet Blanc alışılmadık bir seçimdir, kuru vermut çok daha yaygın olarak kullanılır.

İlginçtir ki, Quantum of Solace’dan sonraki kitaplarda, Bond’un hem cin hem de votka martini sipariş ettiği ancak bir daha asla bu yaratımı sipariş etmediği görülebilir. Belki Fleming bundan vazgeçti?

Hazırlama: 75 ml cin, 25 ml votka ve 12,5 ml Lillet Blanc vermutunu karıştırın, buzla iyice çalkalayın ve bir miktar limon sıkarak Martini bardağında servis edin.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg