Akıştasın: Londra’nın Garip İsimli Pubları

Yükleniyor...
svg

Londra’nın Garip İsimli Pubları

Ağustos 6, 20245 dk okuma süresi

Bir pub’ın önünden geçerken hiç durup, kafa karıştırıcı isimlerinin nasıl geldiğini merak ettiniz mi? Arthur Chappell, esrarengiz isimlere sahip pub’lar hakkında bir kitap hazırladı. İşte Londra’daki favorilerinden bazıları – bazıları artık kapalı olsa da, diğerleri hala ayakta.

A pub sign for the Blind Beggar

Blind Beggar, Whitechapel

Tabelası (Ronnie Kray tarafından öldürülen George Cornell’in öldürüldüğü yer), 1265’te Evesham Muharebesi’nde hayatını kaybeden III. Henry taraftarı Henry de Montford efsanesiyle ilişkilidir. 17. yüzyılda ortaya çıkan bir balad, Montford’un görev bilincine sahip kızının rehberliğinde Bethnal Green sokaklarında dilencilik yaparak kör olmasına rağmen çatışmadan sağ kurtulduğunu iddia ediyordu.

 

A sign showing Tiddy Dols

Tiddy Dols, Mayfair (Kapandı)

Tiddy, 18. yüzyılda Londra’da zencefilli kurabiye satan bir satıcıydı ve William Hogarth’ın “Aylak Prentice Tyburn’da İdam Edildi” gravüründe ölümsüzleştirildi  Tabelanın ön planında, idamları izlemek için toplanan kalabalığa mallarını satan Tiddy görülüyor.

 

A Defector's Weld sign showing a tape recorder

Defector’s Weld, Shepherd’s Bush

Buradaki görüntü bir teyp kaydediciyi temsil ediyor ve bu da bir James Bond bağlantısı olduğunu gösteriyor. Ancak, pub’ın bahsettiği kurgusal casusluk değil, gerçek bir casus, Guy Burgess. “Cambridge Beşi” KGB’ye hizmet eden, saygın MI5 pozisyonlarından İngiliz sırlarını ifşa eden firarilerdi. Burgess, BBC yayıncısı olarak çalışırken burada içiyordu.

 

Statue of a friar in black

Black Friar, Blackfriars

Adını bir Dominik manastırından alan bu pub ve heykel tabelası (mimar Herbert Fuller-Clark tarafından tasarlanmıştır) şair John Betjeman’ın önderlik ettiği bir kampanya sayesinde kapanmaktan kurtulmuştur.

 

Sign showing a bishop at the stake

Latymers, Hammersmith

Bu işaret, Anne Boleyn’in arkadaşı ve biyografi yazarı olan William Latymer ile daha sonra 1555’te İskoçya Kraliçesi Mary’nin emriyle kazıkta yakılan üç Oxford Şehitinden biri olan Hugh Latimer’ı karıştırıyor. William Latymer çok daha huzur içinde öldü.

 

A sign showing a sizeable man

Solomon Grundy, Angel (Kapandı)

Tüm hayatını tek bir haftada yaşayan bir tekerleme karakterinden esinlenilmiştir.

 

A sign with a winking king in front of gunpowder barrels

Kings Stores, Spitalfields

Kral, gizli fıçılarından oluşan özel stokundan içki paylaşmamız için bizi davet ediyor gibi görünüyor. Han aslında 18. yüzyılda askeri barut mühimmat deposuydu.

 

A sign showing fighting birds

Cockpit, the City

1835’teki yasaklanmasına kadar, barlar bu tür horoz dövüşleri için popüler mekanlardı. Cockpit tabelası, bu hesaplaşmaların acımasız gerçekliğini yeniden yaratıyor.

 

A sign showing a bonneted old woman

Betsey Trotwood, Farringdon

Charles Dickens’ın David Copperfield adlı romanındaki aynı adlı kahramanın büyük teyzesi olan Betsey, 1850 tarihli romanına kötü bir evlilikten sonra erkeklerden hoşlanmayarak başlar, ancak hikayesi ilerledikçe David’e saygı duymaya ve onu desteklemeye başlar.

 

A Serpent on a pub sign

Essex Serpent, Covent Garden (Kapandı)

1669’da Essex’teki Saffron Walden’da birkaç kez yılan benzeri bir ejderha görüldü. Sarah Perry’nin 2016 tarihli romanı ve bu romana dayanan 2022 tarihli The Essex Serpent adlı TV mini dizisi, yılan görülme olaylarını Viktorya dönemine taşıdı. Tabelada, arka plandaki dağlar kadar uzun, buhar soluyan ve tamamen kötücül görünen, parlayan pullu bir canavar tasvir ediliyor.

 

A sign showing a balloonist

Aeronaut, Acton (Geçiçi olarak kapalı)

Sıcak hava balonunun altında ip üstünde yürümek — tehlikeli! Pub, adını çok farklı bir hava cesaretinden alıyor: Bir uçağı ters uçuran ilk pilot olan George Lee Temple.

 

A sign showing Tim Martin with a beer

Lord Moon of the Mall (Kapandı)

Lord Moon diye biri aslında yok. Portre konusu, tartışmalı Brexit yanlısı, JD Wetherspoon’un kurucusu Tim Martin. Belki de hizmetleri için kendisine bir soyluluk unvanı verilmesini umuyor.

 

Arthur Chappell’in Pub Signs kitabı, Amberley Yayıncılık tarafından yayınlanmıştır.

Görseller © Amberley Publishing’e aittir.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın1SonuçlarGitsin
1 People voted this article. 1 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg