Akıştasın: Müziğin tarihine “kısaca” bakmak

Yükleniyor...
svg

Müziğin tarihine “kısaca” bakmak

Şubat 5, 20253 dk okuma süresi

Komşu, haberi sana okumamı ister misin?

Besteci ve yazar Andrew Ford’un kaleme aldığı “Müziğin Kısa Tarihi”, müziği sosyolojik bir bakış açısıyla ele alıp işin teknik
boyutunu da es geçmeden tüm yönleriyle “kısaca” okura sunan derli toplu bir kitap.

İngiliz asıllı Andrew Ford, 1957 yılında İngiltere’nin Liverpool kentinde doğmuş. Lancaster Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Bradford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış. 1983 yılında Avustralya’ya taşınmış ve burada Wollongong Üniversitesi Yaratıcı Sanatlar Okulu’nda dersler vermeye başlamış.

Aynı zamanda da müzik üzerine doktora derecesini kazanmış. Avustralya Oda Orkestrası’nda misafir besteci olarak yer alan ve 1995 yılından bu yana ABC Radio National’da Music Show programını hazırlayıp sunan Andrew Ford’un, “Müziğin Kısa Tarihi” adlı kitabı, Say Yayınları tarafından Mihriban Doğan çevirisiyle Türkiyeli okurlarla buluştu. Müziğin tarihini, bir sanat dalının çok ötesinde bir yaklaşımla ele alan kitap, notaların ruhunun toplumları nasıl şekillendirdiğine, dile getirdiği hislerle birlikte oluşturduğu kültüre, din, ekonomi ve teknoloji gibi farklı kavramlarla inceliyor.

Beş bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Andrew Ford, kaseti en başa alıyor ve okuru müziğin tarihi öncesinden günümüze kadar olan “geleneğine” odaklanıyor. İkinci bölümde işin biraz daha teknik kısmına dalan ve M.Ö. 400. yıldan bugünlere kadar ses yerleştirme modellerini, yani notasyonu inceliyor. Müziğin ekonomi sahnesine çıkışını irdelediği üçüncü bölümden sonra müziğin modernizmine geçişine tanıklık ediyor ve son olarak da 1900 yılından bugüne kadar kayıtlara geçmiş müziği masaya yatırıyor.

“Bir biçimde, müzik her zaman etrafımızda olageliyor, insan varoluşu boyunca her yerde bulunması, onu herhangi bir doğrusal anlamda izlemeyi olanaksız hale getiriyor,” diyen Andrew Ford, hiçbir müzik tarihinin kapsamlı olamayacağını düşündüğü için kitabında yer verdiği müzisyenlerin, müziği kullanım biçimdeki ustalıklarına göre değerlendirdiğini dile getiriyor. Ayrıca kitapta fazlaca yer verdiği yerel müziğin evrensel müziğe olan yadsınamaz katkısı da dikkat çekiyor.

“Müziğin Kısa Tarihi”, kısaca müziği sosyolojik bir bakış açısıyla ele alıp işin teknik boyutunu da es geçmeden tüm yönleriyle “kısaca” okura sunan derli toplu bir kitap.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg