Akıştasın: “Booker Ödülü’nde Kadın Yazarların Tarihi Başarısı: 2024 Kısa Listesi”

Yükleniyor...
svg

“Booker Ödülü’nde Kadın Yazarların Tarihi Başarısı: 2024 Kısa Listesi”

Eylül 20, 20242 dk okuma süresi

2024 Booker Ödülü kısa listesi açıklandı ve bu yılki liste, edebiyat dünyasında tarihi bir anı simgeliyor. The Booker Prize tarihinde ilk kez, kısa listenin neredeyse tamamını kadın yazarlar oluşturdu. 55 yıllık ödül tarihinde ilk defa, 6 finalistin 5’i kadınlardan oluşuyor ve bu, edebiyatın gücünü kadın yazarların sesiyle daha da anlamlı kılıyor.

Pazartesi akşamı Londra’daki Somerset House’ta düzenlenen etkinlikte açıklanan kısa liste, bu yılın en dikkat çekici romanlarını içeriyor. Percival Everett, Anne Michaels, Rachel Kushner, Samantha Harvey, Charlotte Wood ve Yael van der Wouden’in eserleri, 2024 Booker Ödülü’nde yarışacak.

2024 Booker Ödülü Kısa Listesi:

  • James – Percival Everett
  • Orbital – Samantha Harvey
  • Creation Lake – Rachel Kushner
  • Held – Anne Michaels
  • The Safekeep – Yael van der Wouden
  • Stone Yard Devotional – Charlotte Wood

Bu yılın jüri başkanı, sanatçı ve yazar Edmund de Waal, kısa listeye kalan eserlerin “zamanımızın fay hatlarını” ortaya koyduğunu, ancak sadece “sorunları ele alan kitaplar” olmadığını vurguladı. Bu romanlar, edebi derinlikleriyle toplumsal ve bireysel meseleleri sanatsal bir bakış açısıyla ele alıyor.

Rekor sayıda kadın yazar 2024 Booker Ödülü kısa listesine girdi

Bu yılki seçici kurulda de Waal’ın yanı sıra roman yazarları Sara Collins ve Yiyun Li, The Guardian kurgu editörü Justine Jordan ve müzisyen Nitin Sawhney yer alıyor. İngilizce yazılmış en iyi kurgu eserini onurlandıran Booker Ödülü, Birleşik Krallık ve/veya İrlanda’da yayımlanan kitaplar arasında veriliyor. Kazanan, 12 Kasım 2024 tarihinde açıklanacak ve 50.000 Sterlin ödül kazanacak. Kısa listeye kalan yazarların her biri ise 2.500 Sterlin ile ödüllendirilecek.

Bu yılın Booker Ödülü kısa listesi, yalnızca edebi bir yarışma değil, aynı zamanda kadın yazarların edebiyat dünyasındaki yükselişini kutlayan tarihi bir dönüm noktası olarak anılacak.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg