Akıştasın: Pasolini’den İlhamla: “Karanlıkta Uzaklaşmalar ve Parıltılar” Sergisi Paris’te Açılıyor

Yükleniyor...
svg

Pasolini’den İlhamla: “Karanlıkta Uzaklaşmalar ve Parıltılar” Sergisi Paris’te Açılıyor

Ekim 3, 20243 dk okuma süresi

AZA-ART tarafından düzenlenen Mahmut Aydın ve Sefa Çatuk’un yapıtlarını Derya Yücel küratörlüğünde bir araya getiren “Karanlıkta Uzaklaşmalar ve Parıltılar” başlığındaki sergi 11 Ekim’de Paris’te açılıyor. Sergi, gecenin içinde yanıp sönen, uzaklaşarak kaybolan ateş böceklerinin parıltılarının başka bir yerde yeniden ortaya çıkıp görünür olduğuna inanan bir düşünceyi paylaşıyor.

1975 yılında kaleme alınan “Ateş böcekleri Makalesi” adıyla ün salan yazısında Pier Paolo Pasolini, ateş böceklerinin artık ortadan kaybolduğunu ilan eder. Bu metin yok edilen masumiyetin insancıl sinyallerine yazılmış bir cenaze ağıtı, ekolojik ve şiirsel bir imge olarak aşırı ışığa maruz kalmış bir dünyanın içinde görünürlüklerini kaybeden ateş böcekleri metaforunu kullanır. Fransız düşünür Georges Didi-Huberman ise bu minör parıltı kaynaklarının ortadan kaybolduğunu reddeder. Ona göre “var kalma
mücadelesi” antropolojik bir kabiliyettir ve hiçbir zaman hareketsiz ya da sabit değildir: her zaman bir kaçış, bir saklanış, bir yer değiştirme ve kendisi için çizilen sınırları aşarak kendine teğet olanı arama halidir.

Didi-Huberman’ın düşüncesini sanatsal üretim için ödünç alırsak, “ateşböcekleri” gibi sanat pratikleri de artık varlıklarını hedef alan tehdit ve hükümlerden kaçan, içinde yaşadıkları karanlığa karşı küçük ışıklarını ve parıltılarını yayarak etrafa sinyaller gönderen direniş ağlarına katılıyor.

AZA Art tarafından düzenlenen, Derya Yücel küratörlüğünde Mahmut Aydın ve Sefa Çatuk’un üretimlerini bir araya getiren “Karanlıkta Uzaklaşmalar ve Parıltılar” başlığındaki sergi, ateş böceklerinin hayatta kalma serüveni ile hegemonya ve iktidar tarafından görmezden gelinen, bastırılan, sindirilen, yok edilen doğa, hafıza, tarih, kimlik, beden kavramlarına yönelik direniş ve var kalma mücadeleleri ile analoji kuruyor.

Karanlığın içinde görünüp kaybolan ateş böceklerinin ışıltılı jestleri günümüz var kalma siyasetleri ve sanat arasındaki ilişkiye de ilham veriyor. Derya Yücel küratörlüğündeki sergi, gecenin içinde yanıp sönen, uzaklaşarak kaybolan parıltıların başka bir yerde yeniden ortaya çıkıp görünür olduğu bir tahayyülü
paylaşıyor.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg