Sırlarla ve sihirle dolu bir kütüphaneye adım attınız mı hiç? Ya devamlı gittiğiniz kütüphanede, o kitaplarla dolu yerde her şey sıradan görünürken bir anda kitap kahramanlarıyla birlikte bulsanız kendinizi? On yaşındaki ikiz kardeşler Page ve Turner için her zaman gittikleri o yer, New York Halk Kütüphanesi, bir anda böyle sihirli kapılarını açar, hem de hiç beklemedikleri bir anda. Oysa onların o an tek isteği, babalarının gözü gibi baktığı tarihi eser niteliğinde bir kitabın değerini öğrenmektir.
Kardeşlere göre babalarının dünyada kendilerinden daha çok sevdiği şey vardır o da tarihî eser kitapları. Sürekli yoğun olan anne ve babası yine bir iş gezisi için şehir dışındayken bakıcılarını atlatan bu küçük çocuklar, kitaplardan birini kaptıkları gibi kütüphanenin yolunu tutarlar. Ancak beklemedikleri bir şey olur ve yolları, kütüphanenin gece kütüphanecisi Bayan Literita ile kesişir.
Christopher Lincoln, Türkçede İskelet Billy serisi ile tanınıyor. Tim Burton-varî bir şekilde hikâye anlatan yazar, hayaletlerle örülü bir evren sunmuştu bu kitaplarında minik okurlara. Şimdi ise farklı bir yayınevinden, Genç Timaş Yayınları’ndan Gece Kütüphanecisi ile okurlara ulaşıyor. Orijinali The Night Librarian adıyla hâlihazırda 2024 yılında yayımlanan eser, yıl bitmeden
Türkçede yerini aldı böylece. Bonaia Rosado’nun renk asistanlığını yaptığı eserin kapak ve iç tasarımı Jennifer Kelly ve yazarın kendisine; çevirisi ise Ömer Anlatan’a ait. Ayrıca Gece Kütüphanecisi, bir çizgi roman ve bu bile küçük yaştaki okurların ilgisini çekmekte yeterli.
Page ve Turner ailesi tarafından -her ne kadar ebeveyni öyle olduğunu düşünmeseler de- ihmâl edilen iki çocuktur. Maddi anlamda değil belki ama ilgi ve destekleme anlamında çocukların çok daha fazla ihtiyaçları vardır ve bunu ailelerine karşı dile getirmeye de çekinmektedirler. Kütüphanede biriken kitap karakterlerinin enerjisi ile bambaşka bir dünyanın içine düşen ikizler,
tüm olayların sonunda aileleri ile konuşmanın ve beklentilerini dile getirmenin en iyi yol olduğuna da karar vereceklerdir.
Bir diğer değinilen konu cesaretli ya da özgüvenli olmak, kararlar almak. Page’e göre geri planda kalan Turner’ın kendine güvenerek kararlar alması ve liderlik etmesi için bir sınavdır kütüphanede yaşadıkları. Page’in ise biraz daha mantıklı düşünmeye ve daha aklı selim sahibi hareket etmeye ihtiyacı vardır. Yine bu kütüphane macerası Page için de oldukça faydalı olacaktır. Peki neler oluyor bu kütüphanede? Yıllar önce yazılmış roman kahramanları, bir patlama anı bulup dışarıya çıkmak üzeredir her an ve bu kardeşlerin kütüphaneye götürdüğü, babalarına ait değerli kitap, diğer birçok roman karakterini tetikler ve olaylar göz açıp kapayıncaya kadar gelişir. Bu esnada babalarının kitabı kaybolur ve işte bu, daha da büyük bir felaketi doğurur. O kitabı bulmaları gereklidir! Bunun için mücadele ederken iki kardeşi çok daha büyük maceralar beklemektedir.
Hangi kitaplar ve kahramanları bekliyor okurları kütüphanede? Pek çok kitap elbette ama Peter Pan, Alice Harikalar Diyarında, Define Adası, Görünmez Adam, Morgue Sokağı Cinayetleri, Bir Noel Şarkısı özellikle öne çıkıyor. Çeşitli ülkelerin yazarlarından ve farklı türlerden seçilmiş olmalarının çeşitlilik yönünden kitabı zenginleştirdiği açık. Ayrıca yazar, bahsi geçen kitaplarla
ilgili romanın olay akışını bozmayacak şekilde minik bilgi kutucukları da eklemiş ki bu da adı geçen eserleri henüz duymamış ya da haklarında bilgi sahibi olmayan okurlar için bilgilendirme açısından oldukça faydalı.
Daha pek çok eser ve karakter ismi geçiyor elbette Savaş Sanatı’ndan Grimm Masalları’na, Pamuk Prenses’e kadar… Örneğin Bir Noel Şarkısı için “Üç ruh, Noel arifesinde Scrooge’u ziyaret edip onun cimriliğini değiştirmeye çalışıyor.”, Peter Pan için “ Peter Pan ve Tinder Bell’in Darlin Ailesi çocuklarını macera ve pis korsanlarla dolu sihirli bir ada olan Varolmayan Ülke’ye uçurdukları J.M. Barrie hikâyesi.” ve H.G. Wells’in Görünmez Adam’ı için “Bir optik deneyini çok ileri götüren ve sonra bu süreci tersine döndürmek için hırsızlık ve aldatmacaya başvuran bir bilim insanının hikâyesi.” olarak notlar düşülmüş.
Gece Kütüphanecisi, her şeyden önce hikâye anlatmaya saygı duyan ve bu bilinci genç yaştaki okurlara aşılamayı hedefleyen bir kitap. Define Adası’ndan Uzun John Silver ve isyancıları ile karşılaştıklarında Uzun John Silver’ın dedikleri aslında kitabın özünü vermektedir: “Ama önce hikâye gelir ve ne olursa olsun herkes denizlere açılmalıdır!”(s.90) Kitaplar ve onları bir arada tutan
büyülü yerler yani kütüphaneler de hikâyelerin denizidir aslında.
Bin bir çeşit kahraman ve onların hikâyesine ulaşmamızı sağlayan kitaplar ve onları bir arada tutan kütüphaneler de çocukların uğrak merkezleri olmalıdır. Gece kütüphanecileri olmasa da okurlar kitapların karakterlerini ve onların başından geçen olayları muhafaza ederler; böylece iyi karakterler de kötü karakterler de bir arada yaşamaya devam ederler. Kitap ve kütüphane kültürü ile ilgili bu kitabı özellikle okuma alışkanlığı edinme noktasında özellikle tavsiye ediyorum.
Yazan: Nagihan KAHRAMAN
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum yap