Akıştasın: Japonya’da Yasaklanan Tartışmalı Simpsons Bölümü

Yükleniyor...
svg

Japonya’da Yasaklanan Tartışmalı Simpsons Bölümü

Ağustos 14, 20247 dk okuma süresi

“The Simpsons”ın “Thirty Minutes Over Tokyo” (16 Mayıs 1999) bölümünde, Homer (Dan Catellaneta) ailesinin tatil parasını bir internet dolandırıcılığına kaptırır. Neşeli komşusu Ned’in (Harry Shearer) verdiği bir ipucuyla hareket eden Simpsons, havaalanında terk edilmiş uçak biletlerini talep ederek indirimli tatil alabileceklerini öğrenir. Tesadüfen, Simpsons kendilerini Japonya’ya seyahat ederken bulur.

Sonraki entrikalar tahmin edilebileceği gibi komiktir, aptal, ultra-Amerikalı Simpsonlar kendilerini Japon kültürünün çeşitli yönleriyle karşı karşıya bulurlar. Ülkenin yüksek teknolojili tuvaletlerine hayret ederler, yerel bir çizgi film gösterisini izlerken nöbet geçirirler (bir Çocuklarda nöbetlere neden olan Pokémon bölümü), ve bir ikebana dersine katılın. Sonunda, Homer hapse girecek (elbette) ve Simpsonlar tüm paralarını kaybedecek (o da elbet), “The Happy Smile Super Challenge Family Wish Show” adlı çılgın bir yarışma programında eve dönüş uçak biletlerini kazanmaya çalışmadan önce kısa bir süre balık temizleme fabrikasında çalışmaya zorlanacaklar. George Takei sunucuyu oynadı. Yarışma programındaki zorluklardan biri yıldırım çarpmasıdır. Bölüm, Simpsonların eve uçmasıyla sona erer.

Bölüm, Amerikalı izleyiciler tarafından sıcak karşılandı ancak Japonya’da bazı tartışmalara yol açtı. Özellikle, Homer ve Bart’ın (Nancy Cartwright) bir sumo maçına katıldıkları ve İmparator Akihito ile karşılaştıkları bir sahne var. Sumo maçına kendisi de tesadüfen giren Homer, İmparatoru duyarsızca yakalar ve onu bir kutu sumo tanga içine fırlatır (belki de daha doğru bir şekilde mawashi denir). Akihito’ya yapılan kötü muamele, bölümün Japonya’da yasaklanmasına neden oldu ve orada hiç yayınlanmadı. Ayrıca Japon Disney+’ta da mevcut değil.

 

İmparator Clobbersaurus’a Can Feda!Tokyo'nun Otuz Dakika Ötesinde Simpsonlar

İmparator Akihito kendisine ismiyle hitap etmiyor, sadece “Ben imparatorum” diyor. Ancak, 1989’dan 2019’a kadar Japonya İmparatoru olarak oturan Akihito’ya benziyor. Homer, İmparator’un kendisiyle konuşmasını umursamayarak, kendisinin İmparator Clobbersaurus olduğunu ilan ediyor ve yukarıda tarif edildiği gibi saygıdeğer ileri geleni fırlatıyor.

“Tokyo Üzerinde Otuz Dakika” olduğu haliyle kültürel açıdan en hassas bölüm olmasa da, Homer’ın Akihito’yu bir tanga kabına atması – ve muhtemelen öldürmesi – Japon sansürcüleri için fazlaydı. Japon hükümeti bu sahneyi saygısız buldu ve yayından kaldırıldı. Yazarların, yalnızca Japonya’nın kendisiyle dalga geçmek yerine, Simpsons gibi cahil Amerikalıların Japonya’ya bakış açısını alaya aldıkları açıktı, ancak Japon hükümetinin nüansı görmesi zordu. Neden yasaklandığını şimdi daha iyi anlıyoruz.

Sanrio’nun kurucusu Yukio Shimizu’nun, Hello Kitty karakterine aynı bölümde saygısızlık yapılmasından nefret ettiği yönünde söylentiler dolaşıyordu ancak bu söylentiler asılsız. “Tokyo Üzerinde Otuz Dakika” her şeyden çok, Japon kültürünü “ötekileştirmekten” dolayı suçlu, tıpkı birçok Amerikan parçasının yaptığı gibi. Geniş kalıplara göre, Asya kültürleri genellikle anlaşılmaz ve tuhaf olarak görülür. Bu fenomeni şu filmlerde etkili bir şekilde görebilirsiniz: Sofia Coppola’nın “Lost in Translation” adlı eseri birçok sosyolojik düşünce yazısının konusu olmuştur. 1980’lerde ülkenin ekonomisi patlarken ve bazı Amerikan işletmeleri tehdit altında hissetmeye başlarken, Japon kültürünün yayılmasıyla ilgili birçok Amerikan filmi vardı. Ron Howard’ın “Gung Ho”su, “Black Rain” veya hatta Tom Selleck’in komedisi “Mr. Baseball” akla geliyor.

 

Sosyolojik DenemelerTokyo'nun Otuz Dakika Ötesinde Simpsonlar

Berkley Üniversitesi’nden Profesör Thomas B. Gold, popüler medyanın kültürel önyargıları iletmek için nasıl sıklıkla kullanıldığına dair bir örnek olarak kullanarak, “Thirty Minutes Over Tokyo”ya dayalı olarak ünlü bir tez yazmıştır. Makalesini, kültürel nesnelerin medya aracılığıyla nasıl değiştirildiğine dair bir hikaye olarak sunmuş ve en çok “The Simpsons”ın Japonları tasvir etmekten çok Amerikalıları tasvir etmesiyle ilgilenmiştir.

Sonuç olarak, “Simpsonlar” en büyük kendini alaya alma çalışmalarından biridir. Amerikalılar tarafından yapılan dizi, Amerikan yaşamının alt yönlerini eleştiriyor ve dizinin baş ailesini Amerikan deneyiminin acı verici bir şekilde tipik bir örneği olarak tasvir ediyor, yani: alaycı, cahil, şiddet yanlısı, kolayca yönlendirilen ve yaratıcılığı ve zekayı bastırmaya meyilliler. Ancak dizinin ana teması, Simpsonların günün sonunda birbirlerini hala sevmeleri, bu yüzden onlara gülerken onlarla birlikte gülmenin de mümkün olmasıdır.

Ancak, sınırları zorlamaya çalışan herhangi bir medya parçası gibi, “Simpsonlar” da çizgiyi biraz beceriksizce aşabilir. Kişisel olarak, “Thirty Minutes Over Tokyo”nun Japon kültürüne dair belirgin bir bilgi sergilediğini, açıkça orada bulunmuş ve Japonlarla etkileşimde bulunmuş birinden derlendiğini iddia ediyorum; belirli klişelere oynuyor ancak onlarla alay etmek veya onları güçlendirmek için orada değil. Ancak, ben bir Japon değilim ve bu kararı vermek için en iyi konumda olmayabilirim.

Ve Homer Simpson, İmparator Akihito’yu sumo tanga dolu bir çöp kutusuna attığında asıl çizginin aşıldığı yer burası oluyor.
Bakalım daha neler olacak 🙂

 

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yan daireye geç
Yükleniyor...
svg