Yükleniyor...
svg

Dokunmanın Sanatı

Temmuz 23, 20244 dk okuma süresi

Altı dakikalık filmin dünyevi erotizmi hayranlık ve iğrenme duygusu uyandırıyor ve hatta Paris’teki bir performans festivalinde sergilendiğinde bir suikast girişimiyle sanatçının üzerine odaklanıldı. (Sanatçı hayatta kaldı.) Bugün, bu 16 mm film, Princeton Üniversitesi’nin Art on Hulfish galerisinde, Hala burada olduğumuzu kanıtlamak için birbirimize dokunmuyor muyuz? sergisinin bir parçası olarak duvarda titreşiyor.

Ocean Vuong’un bir şiirinden esinlenerek adını alan sergi, dokunmanın insan deneyimini nasıl şekillendirdiğini farklı yollarla ele alıyor. Bir annenin çocuğunu tutmasından, bazen yabancılar arasında meydana gelen zorlayıcı dokunuşlara kadar birçok temas biçimi yer alıyor. Film, fotoğraf ve karma medya sanat eserleriyle, 13 sanatçı dokunmanın sıcaklığını, şehvetini ve gücünü yansıtırken, insana benzeyen nesnelerle olan ilişkimizi ve yakın bağlar kurma, terk edilme ile şefkat duygularını araştırıyor.

Patrick Pound’un fotoğraf koleksiyonunda, bir sihirbaz şapkasından beyaz tüylü bir ördek çıkarıyor, bir adam bir ayıyla güreşiyor ve küçük bir ornitorenk bir elin avucunda dinleniyor. “İnsan, hayvanların bakışlarını geri döndürdüğünün farkına varır,” John Berger yazar 1980 tarihli “Hayvanlara Neden Bakıyoruz?” makalesinde. Evcilleştirilmiş hayvanların kontrolü veya vahşi doğayla güç mücadelesi bağlamında hayvanlara dokunma hakkında ne söylenebilir? Pound, görünürde bir cevap sunmuyor, izleyiciyi insanlarla hayvanlar arasındaki fiziksel temasın güzelliğini ve kırılganlığını değerlendirmeye bırakıyor.

Phoebe Cummings’in tek renkli video serisi Bir Çiçeğe Doğru (2023), boya ve kil gibi cansız nesnelerle yaptığı dokunsal deneyleri yakalar. Duyusal ve rahatlatıcı bir hareketle Cummings, koluna beyaz boya sürüp, solmuş çiçeği koparıyormuş gibi yapar. Bu, bedenin de kalıplanabileceğini, kırılabileceğini ve biçimlendirilebileceğini ima eder.

Bu serginin de açıkça ortaya koyduğu gibi, dokunma ilişkiler kurmak ve topluluk duygusu oluşturmak için hayati önem taşıyor. COVID-19 pandemisinin zirvesinde mekânsal mesafe gereklilikleri bu gerçeği ön plana çıkardı. Clifford Prince King’in “Güvenli Alan” (2019) adlı eserinde, bere giyen bir adam arkadaşının saçlarını örerken, başka bir adam ona bir  sigarası uzatıyor. Kuir Siyah erkekler olarak kimlikleri derinlemesine politik olsa da, bu odada dünyadan izole olmuş bir huzur var.

Dokunmanın yalnızlığı ve izolasyonu nasıl nötralize ettiğini gösteren başka bir çalışmada, Melissa Schriek’in Övgü (2022) adlı videosunda, jimnastik benzeri pozisyonlarda iç içe geçmiş ve sırayla sarılan iki kadın arkadaş görülür. Bu çalışma, hayatı sürdüren bağları derinleştirir ve serginin başlığını tam bir daireye getirir: Her türlü aracıyla dokunma, gerçekten de burada olduğumuzu gösterir.

Clifford Prince King, “Güvenli Alan” (2019)

 

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yan daireye geç
Yükleniyor...
svg