Bilimkurgu edebiyatının en önemli kâhinlerinden biri olan, türün en deneysel ve yenilikçi eserlerine imza atan John Brunner’ın yazdığı, Uğur Gülsün çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan çıkan “Zanzibar İstifi”, “Yeni Dalga” bilimkurgu tarzının en dikkate değer kitaplarından biri olarak gösteriliyor.
1960’lı yıllardan günümüze göz kırpan kitapta, devletler, 2010 yılında aşırı nüfus artışı nedeniyle tüm kaynaklarını tüketme noktasına gelmiş dünyaya baskıcı yöntemlerle kontrolü elinde tutmaya çalışsa da, diğer yanda bireyler bu sert politik düzenin içinde ayakta kalmaya çalışmaktadır. Dünyanın hali pür meali böyleyken, New York’ta iki oda arkadaşı, yeryüzünün kaderini değiştirecek iki farklı göreve atanırlar. Dünyanın en akıllı bilgisayarı Şalmaneser’in de sahibi General Technick şirketinde yönetici olarak çalışan bir Müslüman olan Norman, Beninya adlı kurgusal bir Afrika ülkesine yapılacak uçuk bir yatırımın danışmanlığı görevine getirilmiştir.
Oda arkadaşı Donald Hogan ise bir gerçek anlamda bir üniversite öğrencisidir. Hükümetin sentezci olması için gizlice işe aldığı Donald, gününün çoğunu kütüphanede güncel olayları okuyarak ve görünüşte ilgisiz olaylar arasında bağlantılar kurarak geçirse de o bir casustur ve dünyanın kaderini etkileyecek teknolojinin peşinden Yataka’ya gidecektir.
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum yap