“Yeni Arjantin Anlatısı” akımının önemli temsilcilerinden Mariana Enriquez, gotik ve tüyler ürperten kitaplarıyla çağımızın en önemli Latin Amerika yazarlarından biri olarak gösteriliyor. Sıkı bir punk olan ve yapıtlarında Nick Cave ve Patti Smith gibi müzisyenlerden etkilenen Enriquez. Cortázar, Borges ve Silvino Campo gibi Arjantinli yazarların geleneğini sürdürüyor.
Arjantin’in terör yılları ve kayıplarıyla yaşadığı toplumunun sorunlarına sağlam ve duyarlı bir anlatıyla değinen Mariana Enriquez, İthaki Yayınları’ndan Züleyha Yılmaz çevirisiyle yayımlanan ilk öykü kitabı “Yatakta Sigara İçmenin Zararları”nda, ölümü estetik bir dil, halk arasında hayli yaygın olan söylenceler ve pop kültürünü de içine alan bir dille anlatıyor.
Asi gençler, doyumsuz kadınlar, yabancısı olmadığımız cadılar, dilsiz hayaletlerle dolu hikâyeler, büyülü atmosferlerin gerçekliğiyle buluşarak okuru dur durak bilmeden peşinden sürüklemeyi başarıyor. 1973 yılında Arjantin’de doğan Mariana Enríquez, korku ve gotik türünden yazdığı kısa öyküleriyle tanınan bir gazeteci.
Granta , Electric Literature, Asymptote, McSweeney, Virginia Quarterly Review ve The New Yorker gibi uluslararası dergilerde yazıları yayımlanan Enriquez, La Plata Ulusal Üniversitesi’nden Gazetecilik ve Sosyal İletişim bölümünden mezun oldu. Halen aktif olarak gazetecilik yapan yazar “Página 12” gazetesinin sanat ve kültür bölümünün yardımcı editörlüğünü yapıyor ve bunun yanında edebiyat atölyeleri düzenliyor. Şimdiye kadar dört romanı yayımlanan Enriquez, iki kısa öykü koleksiyonunun da yazarları arasında yer
alıyor.
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum yap