İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, mercek temelli medya sanatı denildiğinde akla gelen ilk isimlerden Ali Kazma’nın, edebiyat, mürekkep ve düşünsel üretimin izini süren eserlerini bir araya getiren “Aklın Manzaraları” adlı sergiye kapılarını açtı. Bu kapsamlı sunum, sanatçının 2010’dan bu yana sürdürdüğü yazı, kitap ve arşiv odaklı araştırmalarını hem video hem de fotoğraf çalışmalarıyla gözler önüne seriyor.
Serginin dikkat çeken yenisi Sumi (2025): Japonya Nara’da, 600 yıllık geleneksel mürekkep üretimini belgeleyen bu yapıt, Türkiye’de ilk kez izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca Nobel ödüllü Orhan Pamuk’un özel mekânını odağına alan Mürekkep Evi (2023) ve Sentimental (2022); Arjantinli yazar Alberto Manguel’in kütüphanesinin Portekiz’e taşındığı anları kaydeden Alberto Lizbon’da (2024) da yer alıyor — bu eserler de Kazma’nın Türkiye’deki ilk sunumları arasında.
Hat ve Dövme gibi video yapıtlar, sanatçının 2013 Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda yer aldıktan sonra geliştirdiği mürekkep temalı üretim sürecinin mihenk taşları olarak sergide yer alıyor. İranlı matbaalar, kütüphaneler, restorasyon atölyeleri gibi mekânları belgeleyen fotoğraf seçkisi, entelektüel emek ve düşünsel üretimin somut izdüşümlerini açığa çıkarıyor .
Küratörler Öykü Özsoy Sağnak ve Demet Yıldız Dinçer ile asistan küratör Yazın Öztürk’ün birlikte kurguladığı sergi, Kazma’nın insan faaliyetlerine, belleğe ve zamana dair derin sorularını, izleyiciyi düşünsel bir keşfe çağırarak gündeme taşıyor
Apartman No:26 Notu:
Ali Kazma’nın işi bir gözlemden ibaret değil; bakanın zihnine dokunan, bir düşünce haritasıdır. İstanbul Modern’de açılan bu sergi, kitapların sessizliğinden, mürekkebin kıvrımlarından, yazarların iç dünyasına uzanırken zihinsel edebiyatımızı zenginleştiriyor. Zamansızlıkla yarattığı estetik etki, bugün hâlâ düşüncenin ne kadar dokunulabilir olduğunu hatırlatıyor.
📌 Sergi Bilgileri:
Sanatçı: Ali Kazma
Sergi Adı: Aklın Manzaraları
Mekan: İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi
Tarih: 13 Haziran 2025 – 1 Şubat 2026
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum bırak