Güney Grönland’daki Nuugaarsuk kıyı noktasının panoramasına karşı çektiği sayısız otoportresinden birinde doğal Grönlandlı-Danimarkalı sanatçı Pia Arke (1958-2007), izleyiciye bakarken ve aynı anda izleyicinin gözünde buluşuyor. Çift pozlama tekniği ile kendisini iki üst üste binen figür olarak gösterirken arkasındaki kayalık manzarayla da kısmen bütünleşiyor. Bu ikili hareket, Arke’nin kişisel ve kolektif tarih arasında gidip gelme sembolüdür ve ülkelerinin sömürge geçmişini ele almak için öznel ve paylaşılan bakış açılarını kullanır. KW Çağdaş Sanat Enstitüsü’nde yer alan ‘Arctic Hysteria’ sergisi, sanatçının sömürgecilik karşıtı sanata ve Arktik bölgesindeki eleştirilere katkılarını vurgulamak için yüzlerce fotoğraf, video ve enstalasyon çalışmasını bir araya getiriyor.
Serginin ilk galerisi, Arke’nin insan ölçekli kamera obscura’sının yeniden oluşturulmasıyla ilgili görüntü oluşturma ve temsil araştırmasına odaklanıyor. Ahşap kutu, Arke’nin boyutlarına özel olarak tasarlanmış ve fotoğraf makinesine adım atmasını ve pozlamayı kendi vücuduyla değiştirmesine izin veriyor. Kutunun karşısında Arke’nin kamera obscura tekniğiyle çekilmiş birkaç manzara fotoğrafı ve sanatçının projesini duyuran çerçeveli bir el yazması yer alıyor. Arke, Grönland’a gitmeden önce fotoğraf çekmek için kamera obscura’yı seçmemde hem kameraya hem de fotoğrafları çektiğim yerlere ait olma duygusunun keşfi yatıyor ve sergi, bu keşfin bir dizi manzara ve otoportreyle sonuçlandığını gösteriyor.
Fotoğrafik katmanlama ve bozulma, Arke’nin sanatsal tekniğinin merkezinde yer alır. Pozlama sürecini manipüle etmek için kameraya adım atmanın yanı sıra, ‘Arctic Hysteria’ adlı videoda sanatçı, Grönland manzara fotoğrafının büyütülmüş bir fotostatının üzerinde sürünerek, görüntünün yüzeyini performatif bir sahne olarak yeniden sahiplenmiştir. Başlık, Batılı kaşifler tarafından bildirilen İnuit kadınlarının zihinsel durumuna atıfta bulunur ve sömürgeci güçlerin sömürgeleştirilmişleri adlandırma ve sınıflandırma konusundaki asimetrik gücüne örnek teşkil eder. Videoda Arke, kenarlarını yırtmadan önce görüntünün üzerinde çıplak ve dört ayak üzerinde sürünür ve parçalanır. Kağıt parçaları vücudunun üzerine saçılmış olup, temsili düzenin bozulduğunu işaret eder. Sergide sergilenen diğer fotoğrafik baskılarda, aynı manzara görüntüsü parçalanmış, karalanmış ve ayak izleriyle işaretlenmiştir ve sanatçının tekil bir perspektif yerine dağınık, öznel varlığının kaydını yineler.
Arke’nin kendi kendini sunumunu belirleyen fotoğrafik sahnelemeleri, yerli özneyi nesneleştiren sömürgeci ve etnografik bakış açısını tersine çevirir. Diğer çalışmalarında, Batı bilgi üretiminin eserlerini sahiplenir ve yapıbozuma uğratır: etnografik çalışmalar, arşivler ve haritalar. Serginin üst katında sunulan ‘Sadece Başparmak ve Serçe Parmakla Dokunulabilir’ (1999) enstalasyonu, bilimsel süreli yayın ‘Meddelelser om Grønland’dan (Grönland Üzerine Raporlar) alınmış, yığılmış kağıtlardan oluşan omurga benzeri bir sütundur. Enstalasyonun yanında, Arke’nin aynı belgeleri yığdığı bir videoyu izleyebilir, Danimarka Jeoloji Müzesi’nden bir paleontoloğu ise İnuit geleneğinin ‘tupilak’ canavarından adını alan bir fosili anlatır. Mit ve bilimi bir araya getiren, parçalanmış kitap sayfalarının omurgasını bir araya getiren çalışmalar, her iki bilgi sisteminin de inşa edilmiş doğasına işaret eder.
Sergi, Arke’nin 2007’de kanserden zamansız ölümünden önceki son projelerinden biri olan ‘Stories for Scoresbysund’ (2003) adlı kitabına dayanan bir dizi kolaj olan ‘Dummy’ (1997/2003) ile sona eriyor. Çalışma, Arke’nin Ittoqqortoormiit (eski adıyla Scoresbysund) üzerine yaptığı araştırmayı belgeliyor ve Avrupa arşivlerine yayılmış fotoğraflar ve belgeler aracılığıyla kasabanın yerinden edilmiş tarihini bir araya getirmeye çalışıyor. Kolajlar yalnızca araştırmasını değil, aynı zamanda kitabın kişisel notlarını ve yeniden düzenlemelerini de sunuyor ve büyük ölçüde sömürgecilik karşıtı proje gibi projesinin tamamlanmamış doğasına işaret ediyor. Sergi, fotoğraftan başlayarak Arke’nin bilgi ve temsil araçlarına ilişkin eleştirel incelemesinin tam bir araştırmasını yapıyor: otoportrelerden ve kişisel anlatılardan, çeşitli şekillerde yeniden sahnelenen, yeniden düzenlenen veya tamamen parçalanan bilimsel çalışmalara ve arşiv belgelerine kadar burada her şey mevcut gözüküyor.
Sergi Bilgileri
KW Çağdaş Sanat Enstitüsü
Pia Arke: ‘Arktik Histeri’
Sergi: 6 Temmuz-20 Ekim 2024
kw-berlin.de
Auguststrasse 69, 10117 Berlin, harita için buraya tıklayın
Aklında bir şey mi var?
Yorumları göster / Yorum yap