Akıştasın: Londra’daki Güney Asya Tarihinin Haritası

Yükleniyor...
svg

Londra’daki Güney Asya Tarihinin Haritası

Temmuz 24, 20242 dk okuma süresi

Londra’daki Güney Asya Tarihi Haritası

Tahta bir İngiliz askerinin üstünde tahta bir kaplan
Tippoo’nun Kaplanı, 18. yüzyılın sonunda Hindistan’ı işgal eden Avrupalılar için güçlü bir mesaj içeriyordu. Resim: V&A

Bugün Londra’da yaşayanların yaklaşık beşte biri Güney Asya kökenlidir ve bu diasporadan gelenler önemli bir miras bırakmışlardır.

Blue Crow Media’nın hazırladığı Güney Asya Tarihi Londra Haritası, şehrin dört bir yanına yayılmış 50’den fazla Güney Asya tarihi dönüm noktasını içeriyor; bir sabotaj ve casusluk kahramanı olan Nur Inayat Han’ın büstünden Londra Kulesi’ndeki Kraliyet Mücevherleri arasında yer alan Koh-i-Noor Elması’na kadar pek çok önemli nokta bu haritada yer alıyor.

Harita ve ön kapağı
Haritada Londra’daki 50’den fazla Güney Asya simgesi bulunuyor.

Bu harita, şehir tasarımcısı ve yazar Krish Nathaniel ile İngiliz-Kenyalı mimar Bushra Mohamed’in eseridir. Harita, örneğin, bir zamanlar Tipu Sultan’a ait olan ve şu anda Güney Kensington’daki V&A müzesinde sergilenen, ahşap bir kaplan tarafından parçalanmış bir Avrupalı askerin gerçek boyutlu yarı otomatik heykeli olan Tippoo’nun Kaplanı gibi spesifik objeleri ve halkın ziyaretine açık olan Doğu Londra Camii gibi kurumları (ücretsiz turlar mevcuttur) ve Bangladeşli toplumu ve mutfağıyla tanınan Brick Lane gibi daha geniş alanları kapsıyor.

Brick Lane tabelası
Haritadaki bazı önemli noktalar diğerlerinden daha fazla biliniyor olabilir.

Bu dikkatlice hazırlanmış harita, aşina olmadığınız yerleri keşfetmeniz için size ilham verecek ve aynı zamanda Tooting’deki Ambala şekerleme dükkanı gibi Güney Asya lezzetlerine dalmanızı sağlayacak. Bu dükkan, 1960’ların ortasından beri laddular ve rasmalailer sunuyor.

Irkçılık karşıtlığı temalı bir duvar resmi
Shadwell’deki Engelin Ötesinde adlı duvar resmi de haritada yer alıyor.

Bu harita, Blue Crow Media’nın hızla büyüyen kartografik çalışmalar koleksiyonuna katkıda bulunuyor. Bu koleksiyon arasında Siyah Tarih Londra Haritası ve Brutalist Londra haritası da bulunuyor.

 

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg