Akıştasın: İlk Afrikalı Piskoposun Gerçek Hikâyesi: “Àjàyí’nin Yolculuğu”

Yükleniyor...
svg

İlk Afrikalı Piskoposun Gerçek Hikâyesi: “Àjàyí’nin Yolculuğu”

Eylül 13, 20241 dk okuma süresi

Afrika’nın en önemli yazarları arasında gösterilen Biyi Bándélé’nin 2022’de, ölmeden önce yazdığı ve ölümünden sonra basılan son romanı “Àjàyí’nin Yolculuğu”, Ayrıntı Yayınları’ndan Ceren Han çevirisiyle yayımlandı.

Yaşadığı kasabayı işgal eden Malili köle tüccarları yüzünden hayatı bir anda değişen on üç yaşında bir çocuğun özgürlük mücadelesini, bu yolda karşılaştığı zorlukları ve nihayetinde kazandığı zaferi anlatan kitap, kaçırıldıktan sonra Hıristiyan olan ve tarihe ilk Afrikalı piskopos geçen Samuel Àjàyí Crowther’ın gerçek hayat hikâyesine dayanıyor.

13 yaşındaki Àjàyí, Tanrıların koruduğu Òsogùn kasabasında kendi halinde yaşayıp giderken, Malili köle tacirlerince kaçırılır. Ardı arkası kesilmeyen zulümlerden geçtikten sonra tacirlerin elinden bir şekilde kaçıp kurtulan Àjàyí, onca mücadeleden sonra İngiltere Anglikan Kilisesi’ne atanan ilk siyahi piskopos olur. Ayrıca Oxford Üniversitesi’nden diploma alan ilk Afrikalı olan Samuel Àjàyí Crowther’ın esas özgürlük mücadelesi bundan sonra başlar.

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın0SonuçlarGitsin
0 People voted this article. 0 Upvotes - 0 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg