Akıştasın: Çin’den Osmanlı’ya Kültürel Bir Köprü: “Farklılıklara Saygı ve Güzelliklerin Paylaşımı”

Yükleniyor...
svg

Çin’den Osmanlı’ya Kültürel Bir Köprü: “Farklılıklara Saygı ve Güzelliklerin Paylaşımı”

Şubat 3, 20253 dk okuma süresi

Komşu, haberi sana okumamı ister misin?

Çin’in 2025 Bahar Festivali Gala yayınları kapsamında, Henan eyaletine ait Henan TV tarafından büyük bir özen ve teknik ustalıkla hazırlanan “Farklılıklara Saygı ve Güzelliklerin Paylaşımı” adlı film, bu yayını her yıl büyük bir merakla bekleyen milyonlarca izleyiciden büyük ilgi gördü. Çin’in kültürel derinliğini ve evrensel güzellik anlayışını ön plana çıkaran bu film, hem görsel hem de işitsel açıdan izleyicilere eşsiz bir deneyim sundu. Filmde, Osmanlı-Türk kültür dünyasından günümüze uzanan ve arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nun çalışmalarıyla yeniden hayat bulan “çeng” de yer alıyor.

 

2008 yılından bu yana çeng üzerine çalışmalarına devam eden Pancaroğlu, kadim arpların tarihsel derinliğine dikkat çeken filme dair önemli bir perspektif sunuyor. Film, farklı kültürlerin bir arada nasıl uyum içinde var olabileceğini sembolize eden güçlü bir anlatıma sahip. İlk bölümde, Çin’in kadim minyatürlerinden bilinen eski Çin arpı konghu figürlerinin uyanışı ele alınıyor. Bu bölüm, geçmişle bugünün uyumunu ve köklü geleneklerin çağdaş bir şekilde nasıl yaşam bulduğunu gözler önüne seriyor.

Türk arpı çeng Şirin Pancaroğlu ile dünyaya açılıyor

İkinci bölümde ise, Çin arpı konghu’nun sesinin, dünyanın dört bir yanındaki benzer çalgılarla birleşerek muazzam bir küresel uyum yarattığı vurgulanıyor. Müzikal anlamda farklı coğrafyalardan gelen unsurların birleşmesi, insanlığın ortak melodisini oluşturuyor. Hayali kubbelerle bezenmiş bir nevi saltanat kayığında elinde çeng’i ile ayakta duran sanatçı bulutların üzerinden süzülürek Çin’e doğru yaklaşıyor. Şirin Pancaroğlu’na farklı kültürlerin kadim arplarının icracıları farklı kayıklarla eşlik ediyorlar.

Filmin final bölümünde, yasemin çiçeği metaforu, farklı ülkelerin büyük nehirleri boyunca süzülen bir yolculuk yaparak müziğin evrensel gücünü ve insanları nasıl birleştirdiğini simgeliyor. “Uyum İçinde Güzellik” teması ise, kültürel ortaklığa ve farklılıkların güzellliğine işaret ediyor. İstanbul Boğazına yer verilen bu noktada nefes kesici bir kare milyonlara sesleniyor.

Kadim arpların sesini müziğin oluşturduğu evrensel dil üzerinden paylaşıyor.

 

Bu haber adada kalmaya devam etsin mi?

Kalsın-1SonuçlarGitsin
1 People voted this article. 0 Upvotes - 1 Downvotes.
svg

Aklında bir şey mi var?

Yorumları göster / Yorum yap

Cevap ver

Yükleniyor...
svg